Journalistiek

Journalistiek

We baseren onze mening vaak op van-horen-zeggen of op ‘het staat in de krant’. De taak van journalisten is dat vertrouwen van de lezers niet te beschamen. Bronnen checken, onafhankelijke experts raadplegen en altijd zorgvuldig blijven, ook als de deadline akelig dichtbij is.

Het verhaal centraal

Mensen zijn de enige levende wezens die kunnen reflecteren. Over wie we zijn, over wat er gebeurt en gebeurd is. We denken na over de toekomst en discussiëren met elkaar. In veel van mijn werk staat de vraag centraal: hoe ervaren en beleven andere mensen de wereld? Als het gaat om journalistiek, en zeker bij human interest artikelen, spreekt het min of meer voor zich dat alles draait om mensen en hun bijzondere verhalen.

Waarheid en waarneming

Bij het vertellen van persoonlijke verhalen gaat het dus om beleving, om gekleurde waarneming. In veel artikelen komen waarheid en waarneming bij elkaar. Iemand vertelt zijn verhaal en als journalist geef je aanvullende feiten. Uiteindelijk kruip je met al je informatie achter je pc en vraag je jezelf af: aan wie ga ik het verhaal vertellen, met welk doel, en wat vindt deze doelgroep interessant?

Je goed verdiepen in medium en doelgroep vormt de sleutel om tot aansprekende teksten te komen. In mijn ogen is dat meteen een van de leukste aspecten van de freelance journalistiek; je schrijft immers voor diverse media. Vaste lezers pikken mijn teksten er gemakkelijk uit, ook al verschilt het taalgebruik natuurlijk per blad en is schrijven voor het web anders dan schrijven voor offline media.

Ik schrijf voor zowel publieksbladen en kranten als voor vakbladen, van Algemeen Dagblad en Trouw tot tijdschriften als Health, Leef! en ZIN en vakbladen als Gezond & Zeker Magazine en Nursing.

“Sinds enkele jaren werk ik regelmatig samen met Jessie. Jessies taalgevoel is feilloos, maar dat is inherent aan het vak – of zou het moeten zijn. Wat mij opvalt, is dat Jessie niet alleen snel tot het onderwerp weet door te dringen, maar dat ze ook in haar teksten de persoon van de geïnterviewde weet weer te geven. Kortom een intelligente journalist die een heel scala aan onderwerpen aan kan, variërend van sport tot zorg tot techniek en daar originele invalshoeken aan geeft.”
– Tina Reinders, journalist

Storytelling

Steeds meer bedrijven, groot en klein, ontdekken de kracht van het verhaal. Een goed opgetekend verhaal blijft beter hangen dan de boodschap ‘ons product is het beste’, want dat zegt de concurrent natuurlijk ook.

Als een verhaal geen opgeklopt praatje is, weten mensen meteen of de visie van het bedrijf aansluit bij hun eigen ideeën. De organisatie laat zien dat ze een optelsom is van mensen en geeft hen een gezicht. Ze vertellen ‘het waarom’ en niet ‘het wat’. Daarmee is storytelling (of contentmarketing) een krachtig instrument voor effectieve bedrijfscommunicatie.

Meer weten?

Mail of bel (0165) 539 444.

Een kleine selectie van mijn werk heb ik opgenomen in mijn portfolio.