Tone of voice: hoe je je met een eigen schrijfstijl onderscheidt
Veel organisaties en bedrijven hebben ooit hun teksten laten schrijven door een tekstschrijver. De inhoud klopt, maar op de een of andere manier ‘passen’ ze niet, of niet meer. Medewerkers klagen: “Maar zo KLINKEN wij toch helemaal niet.” Dáár draait het om: hoe klinken de teksten? Want het ‘geluid van de tekst’ is de klank van de organisatie.
Ik ontwikkel voor bedrijven een tone of voice die bij ze past. En ik leer medewerkers hoe ze zich op een eenvoudige manier, in korte tijd, die schrijfstijl eigen kunnen maken. Want vaak zijn er meerdere medewerkers die teksten schrijven voor een organisatie.
Geen passende schrijfstijl: veelgehoorde symptomen
- De teksten zijn saai: dat zijn wij niet, en zo willen we niet overkomen.
- Jeetje, zó formeel. Zo praten we ook niet aan de telefoon.
- De ene tekst klinkt zo, de andere zo. Het is een lappendeken, er is niet één stijl.
- We willen ‘u’ blijven gebruiken, maar hoe kun je dan betrokken overkomen?
Wat is een tone of voice?
Vergelijk het met muziek. Je hebt allerlei stijlen: van barok tot operette, van blues tot hardrock, en van smartlap tot hiphop. En elke band en elke zanger of zangeres heeft weer een eigen stijl. Daarom raakt de ene zanger je wel, en doet de ander je niets. Smaken verschillen.

Het gaat om een combinatie van onder andere muziekstijl, geluid (de ‘sound’) en persoonlijkheid. Een zanger moet zich, net als een bedrijf, onderscheiden en positioneren.
Een coverband imiteert de stijl van de originele muziek. Daar is niks mis mee. Sterker nog, de coverband die het origineel het beste benadert, krijgt de meeste complimenten. Copywriters en tekstschrijvers zijn coverbands. Als ze hun vak verstaan, kunnen ze als een soort een taalkameleon de tone of voice van een bedrijf overnemen.
Bij een schrijfstijl is er geen goed of fout. Je mág formeel willen klinken. Alleen moet je die stijl wel overal toepassen. Probleem is vaak dat de ene webpagina een beetje jazzy klinkt, informeel en betrokken. De andere webpagina lijkt meer op opera, met weelderig, overdadig taalgebruik. Terwijl de blogs meer lezen als Wikipedia-pagina’s: heel informatief maar zonder greintje persoonlijkheid.
Kortom, een tekstschrijver kan alleen zijn werk doen als er een duidelijke toon is. Dat er dus minstens 5 voorbeeldteksten zijn, geschreven in dezelfde stijl. Zijn die er niet, dan moet je (terug) naar de tekentafel.
De schrijfstem is even uniek als je spreekstem
We zouden een quiz kunnen doen. Ik laat politici horen, acteurs, presentatoren en bekende Nederlanders. Na 1 zin moet je zeggen wie het is. Wedden dat je hoog scoort? Want je herkent een stem binnen een paar seconden.
Zonder een echt eigen, eenduidige tone of voice onderscheid je je niet.
Nu denk je misschien: ja, maar dat is je spreekstem. Weet dat je ‘schrijfstem’ even uniek kan zijn als je spreekstem. Dat je een herkenbare tone of voice kan hebben in je teksten. En daarmee is de toon een even belangrijk onderdeel van je branding als huisstijlkleuren en lettertypes.
Ik ontwikkel voor organisaties en bedrijven een unieke tone of voice…
De schrijfstijl die ik ontwikkel, is niet mijn stijl, maar een stijl op basis van kernwaarden, gesprekken met jou of je medewerkers, jullie boodschap. Ik zorg dat ik de organisatie leer kennen en ga dan aan de slag. Ik spit documenten door over jullie visie en missie, jaarverslagen en de teksten die op de website staat. Daarna ga ik op zoek naar de toon die bij jullie past.
… en help bij een brede implementatie
Die schrijfstijl voer je niet alleen door in je webteksten of alleen in de brieven. Je wilt dat iedereen de nieuwe stijl hanteert. Maar consequent in dezelfde stijl communiceren kan lastig zijn. Zeker als meerdere medewerkers teksten aanleveren. Daarom verwerk ik de afspraken rond de schrijfstijl vaak in een Schrijfwijzer. Daarin zet ik ook de belangrijkste punten rond spelling en grammatica.
Een schrijfwijzer is een handig hulpmiddel voor alle mensen die voor de organisatie schrijven.
Verder neem ik een filmpje op waarin ik uitleg geef over de schrijfstijl, met tips hoe medewerkers zich in korte tijd de nieuwe stijl eigen kunnen maken.
Meer weten?
Wil je weten wat ik voor jullie organisatie kan betekenen? Neem contact op via info@tekstraket.com of bel (0165) 539 444.